» Csontritkulásban ( osteoporosis ) szenvedőket lehet kezelni?


Osteopenia az az csontvesztésben és osteoporosis vagyis csontritkulásban szenvedőket is lehet közérzetjavító átmozgatásban részesíteni, mivel egyénre szabott a kezelés erőssége és az átmozgatás metódusa. Így -3,7-ig vállalható biztonságosan. Ettől alacsonyabbat csak részleges kezeléssel lehet.


» Depresszió (neurózis) ellen is jó?


Igen. Mikor? Amikor a depresszióban (neurózisban) lévő egyén saját maga keresi a megoldást és hajlandó is ezért lépni. Ebben az esetben nagyon szépen segít a csontkovácsolás, vagy a közérzetjavító átmozgatás, társítva energetikai kezeléssel. Sok esetben már az első kezelés is hosszantartó, szép eredményeket produkál.


» Fáj a csontkovácsolás vagy a közérzetjavító átmozgatás?


Alapvetően maga a csontkovácsolás vagy a közérzetjavító átmozgatás nem fáj. Igaz nem egy ellazult, relaxációs állapotot eredményez, mert itt a kezelésben részesülő is majd folyamatos mozgásban van. Háton, hason, oldalt, ülve vagy éppen állva.

De a végeredmény magáért beszél. „Csodálatos érzés” „Lebegő érzés” „Sokkal könnyebbnek érzem magam” „Mintha nem lenne gerincem, olyan könnyű” szokták mondani.

A nem megszokott mozdulatok közben vannak furcsa érzetnek titulált (a kezelésben részesültek, szokták mondani), hatások, amik az eredményt kiváltják. És ezek a furcsa szokatlan, szélsőséges mozgások látványa az emberekben kelthet olyan gondolatot, hogy ez fájhat.

A fájdalom akkor jelentkezik, ha pl. idegbecsípődés, neuralgia van jelen és ezt a becsípődést, neuralgiát kiváltó okot szüntetjük meg akár lumbális szakaszon vagy a test bármely szakaszán. De ilyenkor amúgy is fáj, hasogat, nyilall. Nem?

Nagyon-nagyon alacsony fájdalomküszöbbel rendelkező egyénnél is jelentkezhet kisebb mértékű fájdalom, de csak a test egyes pontjain. Ezért az átmozgatás előtt tudatni kell a csontkováccsal, hogy ön érzékenyebb, mint az átlag és ennek megfelelően válassza az átmozgatás erősségét.

De a csontkovácsolás vagy közérzetjavító átmozgatás közben is folyamatos a kontaktus a fájdalmak elkerülése érdekében. Vagyis itt van a lényeg. A csontkovácsolást vagy a közérzetjavító átmozgatást, egyénre kell szabni. Mert más-más erőséggel, metódussal kell egy 124kg-os jó fizikumú embert, vagy egy 21kg-os gyereket, vagy egy 90 éves nénit, vagy egy csontritkulásos embert kezelni.

Akik közérzetjavító átmozgatásban részesültek, azok mondják, hogy: „átélni sokkal kellemesebb és jobb, mint a másikat nézni”. Főleg bemutatók alkalmával mondanak egymásnak ilyet az emberek, hogy: „ide sokan ijedt arccal mennek be, és mosolyogva jönnek ki. Hogy van ez?”.

A gyerekek majd végig nevetik, vagy mosolyogják a mozgatásokat. A nagyon idős emberek meg jól eső mosollyal nyugtázzák.

Vajon miért vannak ezek? Biztos nem azért, mert „nagyon” fáj!!!!


» Hány kezelés szükséges és milyen időközönként kell csontkovácsolásban vagy közérzetjavító átmozgatásban részesülni?


Mindenki érezni fogja a csontkovácsolás hatását és az ismétlések szükségességét, gyakoriságát. Van, aki minden hónapban kéri. Van, aki 2 hetente, mert ettől érzi igazán jól és energikusnak magát. Van, akik masszázs helyett és ugyanolyan gyakorisággal is kezelteti magát ezzel a módszerrel. Vannak, akik már hiányolják, ha számukra sok idő telik el két kezelés között. Persze van, aki megelégszik jóval ritkább kezelésekkel is.

Mint minden, ez is egyénfüggő. Függ az illető állapotától, mozgathatóságától, javaslatok betartásától, és természetszerűleg a probléma előrehaladottságától. Tehát irányszámok vannak, de azok is maradnak.

Aki még nem volt kimozgatva, csontkovácsolva, vagy nagyon régen részesült benne, annak 2-4 átmozgatás már hathatósan és hosszan segít, ha csak nem makacs problémákkal áll szemben. Majd ezt követően minimum negyedévente 2 átmozgatás, vagy csontkovácsolás ajánlott ismétlésre, hogy a szervezet emlékezzen. De vannak esetek, amikor ezen ismétléseket gyakrabban kell csinálni, mint negyedévente.

Amennyiben valakinek az ízületei, pl. combcsontja vagy lumbális szakasza nagyon be van tokosodva, „állva” (alig, vagy nehezen mozgatható) ott nyilvánvaló, hogy több átmozgatásban kell részesülnie, ha nem is hetente. Már ezen embereknél is az első átmozgatás a probléma enyhülésével jár. Bővebben olvashat a „Mennyi ideig tart a kezelés jótékony hatása?” fejezetben. Egészség megőrzésére, megtartására is a legjobb, leghatékonyabb mód a természetgyógyászat részét képező csontkovácsolás vagy a közérzetjavító átmozgatás.

Amennyiben már az első kezelés alkalmával semmiféle jótékony hatást nem érez a szervezetében, akkor nincs értelme folytatni. Az emberek 95-98%-ánál valamilyen fokú javulás tapasztalható.


» Helyre tették a csigolyámat, sérvemet ( discus hernia), és ismét kiújult. Miért?


Teljes bizonyossággal állítható, hogy azért újult ki a csigolyaelcsúszás vagy a gerincsérv ( discus hernia), mert ugyan azok a problémák léptek fel most is, mint az első csigolya- elcsúszásnál vagy a gerincsérv (discus hernia) kialakulásánál.

Vagyis egy hirtelen mozdulat, túlemelés, túlterhelés vagy rossz emelési technika miatt. Persze nagyban közrejátszik az ízületi azaz articulatio cartilago ( ami a csigolyákat összeköti és rögzíti ),  gyengeség, és a csigolyák melletti izomzat teljes, vagy részleges hiánya is.


» Hogyan zajlik és mennyi ideig tart egy kezelés?


Az első kezelés egyéntől és állapottól függően 50-70 percet vesz igénybe. Minden további kezelés 35-45 percig tart, itt is egyéntől és állapottól függően.

Elbeszélgetéssel, kikérdezéssel kezdődik és amennyiben vannak vizsgálati eredmények, annak az átbeszélésével folytatódik.

Majd felmérjük az adott illetőnél az ízületek, gerinc és csigolya állapotát, mozgathatóságát.

Ahol ajánlott, ott ideggyök masszással indítunk (főleg idegbecsípődés). Majd intenzív, lazító száraz masszással folytatjuk, hogy az adott területen fellazuljanak az adott izomcsoportok, majd ezek után és közben jön maga a csontkovácsolás.

A végén javaslatot teszünk az átmozgatások gyakoriságára és az életmódban való változtatásokra.

Ha valakinek pl. csak a nyaka fáj, akkor is ugyanennyi ideig tart a kezelés, mert a nyakánál kialakult csigolya -problémáknak köze van a lentebbi csigolyarészekhez is. Vagyis kölcsönhatásban vannak egymással. Ezért kell egyben kezelni, vagyis egységesen kezelni az embert. Mert NEM A FÁJDALMAT ÉS A TÜNETET KEZELJÜK, HANEM A KIVÁLTÓ OKOT SZÜNTETJÜK MEG. Hogyan? A szervezet öngyógyító képességének a beindításával, a természetgyógyászat részét képező csontkovácsolással vagy a közérzetjavító átmozgatással.


» Ismét becsípődött az ideg és elmozdult a csigolyám. Miért? Pedig nem régen rakattam helyre? Van erre megoldás?


Ennek oka az ízületi szalag azaz articulatio cartilago ( ami a csigolyákat összeköti és rögzíti ), gyengeség, a csigolyák melletti izomzat teljes, vagy részleges gyengesége, hiánya.

Ezek fogják, tartják, mozgatják a csigolyákat ( vertebrae ). Ezeknek a hiánya, gyengesége könnyen idegbecsípődést, csigolya- vagy porcelmozdulást eredményezhet.

A megoldás, hogy ezen izmokat, ízületeket erősítsük, otthon is végezhető gyakorlatokat ajánlunk. Ügyelve arra, hogy míg a teljes izomzat kialakul a csigolyák ( vertebrae ) körül, addig is néhányszor legyen kimozgatva, csontkovácsolva, mert a már becsípődött ideget vagy az elmozdult csigolyát, ( vertebrae ) porcot ( discus ) a kialakulóban lévő izmok rossz helyzetben tarthatják, fixálják.


» Mennyi ideig tart a kezelés, a kezelések jótékony hatása? Csontkovácsolás, közérzetjavító átmozgatás hatása


Első átmozgatás hatása 4-14nap között tart ideális esetben. Depresszióban (neurózis) szenvedőknél akár hónapokig is. Második, harmadik csontkovácsolás jótékony hatásának az ideje már több hétig, hónapig is tarthat. Ezért kell egymást követő első vagy legkésőbb a második héten ráismételni.

Hogy miért? Elsősorban saját magunkban keressük ezeknek a hatásmechanizmusát.

A folyamatos rossz, hanyag tartás kíméletlen, vagy a nagyon is kíméletes bánásmód a testtel, hamar vissza-visszakényszeríti a kiváltó okot, a fájdalmat, a betegséget. Ezért elsősorban saját magunk vagyunk a felelősek magáért a probléma kialakulásáért is, és a már helyre állt dolgok tartósságáért. Ezért is szükséges a csontkovács javaslatinak a betartása.

Egy nem általános eset leírása: József, Hortobágyi lakos utolsó esélyként keresett meg, mert már vesedialízis előkészítésre járatták. Vagyis veseelégtelenséget, alul működést állapítottak meg nála és mielőtt az orvosok kioperálják a vesét, felkészítik a vesedialízisre.

Megjegyzés: A vesék feladata a bomlástermékek kiszűrése a vérből, a szervezet folyadék-háztartásának egyensúlyban tartása, a vérnyomás szabályozása és vörösvértestek termelése. Ha ezen feladatát nem látja el a vese, akkor kioperálják és élete végéig 2-3-4 naponként be kell feküdnie egy kórházba, amikor is gépre kötve 3-4 órát tölt rajta, hogy megtisztítsák a felgyülemlett méreg- és vizeletanyagoktól a szervezetet.

Érhető okok miatt József nem nyugodott bele és felkeresett. Mindkét lába erősen vizenyős volt. Fáradékonyságra, levertségre (méreganyag megtartás miatt), kevés vizelet kiválasztásra, emésztési problémákra panaszkodott.

Kicsit túlsúlyos és hajlott háttal, testalkattal rendelkezett. A háti csigolyák ( verteblae ) nagyon erősen tokosodtak. Több háti csigolya között a porc (discus ) kopása miatt összecsontozódást lehetett tapintani. Főleg a T-4 – T-10 közötti szakaszon. És pont ezen a szakaszon találhatók azon csigolyák ( verteblae ), ahol a vese T-9 és a mellékvese T-10 működéséért felelős idegszálak becsatlakoznak a gerincbe ( columna vertebralis vagy spinal column).

Ez nyilvánvalóan mutatta, hogy itt már az anatómiai helyes pozícióba a gerincet nem lehet visszasegíteni. De folyamatos blokkoldással a szervezetet rá lehet állítani arra, hogy beindítsa az öngyógyítását.

Elkezdtük a csontkovácsolást. Egymás követő 7 héten kezeltük. Már az első kezelés alkalmával jobb lett a közérzete. Az 5. kezelésnél a vizenyősség a lábából felére csökkent.

Áttértünk a kéthetenkénti átmozgatásokra, amiből hármat vett fel. A vizenyősség tovább csökkent mindkét lábán és a vizelet kiválasztása is kezdett egyre jobban beindulni.

Háromhetenkénti átmozgatásokra ráállva, amiből hármat vett fel, elértük, hogy színtelen szagtalan, kellő mennyiségű vizeletet produkál.

Frissnek, energikusnak érzi magát. Fogyott is, mivel már az első átmozgatások alkalmával rendeződött az emésztése is. Még a bőre is simább lett.

Folyamatosan növeltük nála a csontkovácsolások között eltelt időt. A háromhetenkénti átmozgatások után egyből a hathetenkénti átmozgatásra álltunk át. Így elértük azt, hogy folyamatos stimulálás mellett elég neki, ha 2 havonta, azaz nyolc hetente 1 csontkovácsolásban részesül.

És most már mindig? Kérdezhetnénk. Igen mindig, de még mindig jobb, mint 2-3-4 naponta 3-4 órát gépen tölteni. És miért? Kérdezhetnénk ismét. Mert a csigolya összecsontosodása miatt állandó negatív idegnyomás, álidenyomás stimulálja az adott idegpályát, ami a vese működésével van összekapcsolva. Így ezen blokkok véglegesen nem tudnak oldódni. Segíteni kell neki.


» Miért népbetegség a gerincprobléma?


Ízületeink, ( articulatio cartilago ) csigolyáink, ( verteblae ) gerincünk ( columna vertebralis vagy spinal column) állapotáért mi, saját magunk vagyunk a felelősek. Hogy miért? Mert nem fordítunk kellő figyelmet állapotukra. Ugyanúgy testtartásban, használatban, karbantartásban. Hisz az emberek nagyon nagy része túlzottan egyoldalú mozgásra van akár saját maga által is ítélve.

A munkahelyen folyamatosan ülnek az emberek vagy erőltetik az adott testrészüket különféle terhekkel. Hazamenve mit csinálnak? Leülnek a TV, számítógép elé. Ezek a gerinc „halálához” vezetnek. Mert amint a szervezet észre veszi, hogy nincs használva, azt kezdi leépíteni. Közvetlen a csigolya melletti izomzat és ízület nincs terhelve, így gyengül, lecsökken, eltűnik. Pedig az ízületnek ( articulatio cartilago ) és izomzatnak az a szerepe hogy a gerincet ( columna vertebralis vagy spinal column), csigolyákat ( verteblae ) összetartsa, megfelelően fixálja. A testet tartsa. Ha erre képtelen, akkor a csigolya, a gerinc átveszi az ízület és az izomzat szerepét. Egymásra nyomódnak, kopnak, boltosulnak.

Az idegszálak nem tudnak az izomzatba beágyazódni, így ki vannak téve a becsípődésnek. Innen már egy lépés a gerincsérv.

És az önök gyerekei nem ennek vannak kitéve? Ha nem figyelnek gyermekeik megfelelő fizikumára, önök lesznek elsősorban felelősek a náluk kialakult gerincproblémákért.

Az iskolában 6-8 órát ülnek. Hazamenve ők is TV elé és számítógép elé vannak ültetve. Újabb 6-8 óra. Vagyis a 24 órából 12-18 órát ülnek, 6-8 órát fekszenek. Mennyit mozognak?????? Mennyit mozog az a test, amit a természet állandó mozgásra talált ki????

Ráadásul a kötelező tornaórát is lecsökkentették, vagy megszüntették. A szülő meg boldogan kér felmentést a gyermekének abból, az esetlegesen megmaradt egy tornaórából is.

Önöknek legalább gyerekként megvoltak a megfelelő izomzatai, és mégis elérte önöket a probléma. Mi lesz az önök gyermekeivel????? A válasz és a döntés a kezükben van.


» Milyen öltözék szükséges a kezelés alatt?


Könnyed, kényelmes öltözet: Pl. rövid vagy hosszú ujjú póló, melegítő vagy cicanadrág, zokni.


» Mi okozza a fájdalmat, problémát, és hogyan hat a csontkovácsolás, a mozgásszervi és belső szervi problémák esetében?


 Az emberek nagyon nagy része nem tudja, hogy gerincünk mentén idegszálak hálózata található, amik két csigolya közötti részen becsatlakoznak a gerincvelőbe és onnan fel az agyba. Tudományosan bizonyított tény, hogy a gerinc állapota hatással van az idegrendszerünkre, így befolyással élve az egészségünkre, közérzetre. Ezen idegszálak másik végei egy-egy szervvel kapcsolódnak. Adott esetben egy szerv több idegszállal is összeköttetésben van. Így értesül az agy, hogy FÁÁÁJ. Az emberek azt sem tudják, hogy ezen idegszálak nyomásával, negatív stimulálásával, vagy elsorvadásával alakulnak ki a belső szervi bajok. Így testünk nem képes megfelelő intenzitással dolgozni. Mozgásszervi problémák is eredhetnek a fentiekben leírtakból. Továbbá eredhetnek az ízületek között úgynevezett ízületi folyadék (synovia ) hiányától is, ami egy sűrű folyadék, amit a szervezet termel. Így biztosítja az ízületek belsejében a súrlódásmentességet, a kopást. Ha ezen folyadék utánpótlása megszűnik, a porc kopik, a csont fáj. Ezen folyadék utánpótlásának megszűnésért is mi magunk vagyunk a felelősek. Kevés folyadékbevitel miatt és az egyoldalú mozgás miatt. Ezek eredményeképpen az ízületeknél a szervezet kezd betokosodni, a mozgás nagysága korlátozódik. A szervezet kezd kiszáradni és az ínszalagok és izmok kezdenek egymásra és a csontokra száradni, aszalódni. Blokkok alakulnak. A porckopás már ilyenkor rég beindult. Rosszabb esetben még egy idegszál is közé szárad és nyilall, szúr, hasogat. Tehát az idegszálak nyomása eredhet csigolya, porc elmozdulásából, meszesedésből, vagy az ízületek kiszáradásából, amik értelemszerűen az adott belső és külső szervi probléma okozói, blokkjai. Részletesen: Szerveink összefüggése a gerincünk, csigolyáink, porcaink, ízületeink táblázatban olvasható (klikk) Csontkovácsolás alkalmával a cél, ezen blokkok oldása, enyhítése. Csigolyák, porcok, ízületek helyremozgatásakor rendeződnek, anatómiai helyes pozícióba kerülnek, újra beindul az ízületi folyadék ( synovia ) termelése, keringése, kenése, ami kihat az egész testünkre. Amennyiben ezen blokkok oldódnak, a betegség, a fájdalom enyhül, megszűnik. Gyógyulunk. Bizonyított tény, hogy a helyes gerinctartás, a jó idegműködés, a gerinc rendszeres helyretétele, helyremozgatása nagyban hozzájárul a testünk tökéletes működéséhez és ahhoz, hogy ellenálljon a betegségeknek. Javaslatom, hogy havonta egyszer legyen csontkovácsolásban vagy közérzetjavító átmozgatásban része.

Ezért az egészség megőrzésére, megtartására is a legjobb, leghatékonyabb mód a természetgyógyászat részét képező csontkovácsolás vagy a közérzetjavító átmozgatás.


» Mi történik csontkovácsolás vagy a közérzetjavító átmozgatás után? Mire számíthatunk?


Nem érzem a gerincem. Olyan könnyed.” Fantasztikus. Mintha lebegnék.”Sokkal könnyebbnek érzem magam.”Nem érzem a lábam.”Sokkal jobban forog a fejem, sokkal könnyebben kapok levegőt.”Nem fáj a fejem, nyakam. Fantasztikus!”Mintha 4-6-8 kg súlyt hírtelen leadtam volna.”Most el tudnék egy fél hegyet hordani, olyan energikus vagyok.”Átélni sokkal kellemesebb és jobb, mint a másikat nézni.” Ilyen és ehhez hasonló képpen szokták az emberek jellemezni azt az érzetet, amikor a csontkovácsolás befejeződik. Négy napon belül bármikor izomláz léphet fel, aminek az időtartalma kb. fél napos szokott lenni. Csontkovácsolás után kb. 20 órán keresztül nem javasolt forró fürdő, forró tusolás és erős fizikai munka, mert az izomlázat felerősítheti. Az izomláz az emberek kb.65%-ánál lép fel valamilyen mértékben. Az izomláz az emberek kb.25%-ánál nem jelentkezik semmilyen formában és kb. 10%-ánál egy könnyed fáradtság lép fel a kezelést követő szakaszban, majd másnap jelentkezik a teljes könnyedség érzete. Ezen jótékony hatások és érzések miatt vannak, akik masszázs helyett és ugyan- olyan gyakorisággal is kezeltetik magukat ezzel a módszerrel. Egészség megőrzésére, megtartására is a legjobb, leghatékonyabb mód, a természetgyógyászat részét képező csontkovácsolás.


» Vannak ellenjavaslatok a kezelésekkel?


Csigolya ívszakadás. (csak részleges kezelés, mozgatás javasolt) Előre haladott csontritkulásban szenvedőknél, -3.7-től. Fejlődési (nagyfokú) rendellenesség. Fertőző betegség esetén. Fél éven belüli (komolyabb) műtét. Gerincdaganatos betegség esetén. Magas láz esetén, 38 fok felett. Minimum 3 hónapnál korábbi csonttörés. Nagyon gyakori epilepsziás rohamok esetén. Terhesség esetén.


» Szótár


Hernia: sérv   Hypaesthesia: zsibbadás   Kisízület: gerinc mellett található ízületek a mozgó szegmentumok részét képezik   Kyphosis: háti gerincgörbület   Lokális: helyi   Lordosis: ágyéki gerincgörbület   Lumbágó: derékfájás   Nervus ischiadicus: ülőidegfonat   Osteopenia: csökkent csontállomány   Osteoporosis: csontritkulás   Protrusio: kiboltosulás   Recidíva: kiújul   Rotatio: csavarás   Sacroileitis: keresztcsonti ízületi gyulladás   Scheuermann-kór: csigolyák serdülőkori csigolya- deformitása   Spinalis claudicatio: gerincbetegség miatt kialakult járástávolság- beszűkülés   Spinalis stenosis: gerinccsatorna-szűkület   Spondylitis ankylopoetica (Bechterew-betegség): csigolyák összecsontosodása Spondylitis: csigolyagyulladás     Spondylo-discitis: csigolya és a porckorong egyidejű gyulladása   Spondylosis: gerinc degeneratív betegség következtében kialakult elváltozása: meszesedés   Syndesmofita: elcsontosodott keresztcsonti ízület   Szegmentum: két szomszédos csigolya (a hozzájuk tartozó részekkel együtt) mozgó egysége   Trakció: húzás   Akut: sürgős   Anulus fibrosus: a porckorong rostos gyűrűje   Bechterew-kór: csigolyák összecsontosodása   Cage: csigolyatestek közti távtartó   Cauda equina: ágyéki ideggyökfonat   Cobb-fok: gerincferdülés mértékére használatos mérőegység   Degenaratív: kopásos   Discitis: porckorong gyulladás   Discus: porckorong   Epidurális: kemény és lágy burok közötti   Gerinccsatorna: gerinc azon része, ahol az idegek találhatók