Csontkovácsolás története:

csontkovacsolas_chiropractic_1186A fennmaradt emlékek alapján, emberi erővel, vagyis mechanikus erővel végzett kezelések kb. 5000 éves, azaz ötezer éves múltra tekintenek vissza. Távol-keleti, Egyiptomi, Eurázsiai, Európai leletek, tárgyi emlékek, szobrok, kerámia festmények is bizonyítják, hogy a régi kultúrában ismeretes volt a csontkovácsolás és pl. kéznyomással történő azonnali fájdalom -csökkentés.

Minden országnak, népnek megvoltak a maga csontkovácsai, csontrakói, kézzel gyógyítói. Csontrakói, mert hogy mindenütt csontrakónak, kézzel gyógyítóknak hívták őket.Csak a magyaroknál, és a hunoknál hívták csontkovácsoknak. Hogy miért? Benne van a nevében a lényeg, az elnevezés: A földekről, harcokból hazatérő szikár, erős testalkatú hazafiakat nem könnyen lehetett átmozgatni. Erős fizikum kellett hozzá.
Ha már amúgy is a kovács húzta a fogakat (kovácsmunkán kívül végezve), akkor miért ne a legerősebb emberekre bízták volna a csontok, ízületek, kificamodott testrészek helyre rakását. Így a „csont” és a „kovács” szót összekötve keletkezett Magyarhonban a csontkovács, csontkovácsolás kifejezés és a kevésbé fennmaradt gyógykovács szavunk. Bár a nagyon régi időkben, amikor még Kelták, Hunok, Kunok, Germánok, Szkíták, Komik, Baskírok, Székelyek, Tatárok, stb. voltak, ezekben a népcsoportokban is inkább a kovácsok alkalmazták a mozgásszervi problémák kezelését.
tarcali_tarsolylemez_csontkovacsolasUgyanezen népcsoportokban egy-egy elismert csontkovács igen-igen magas rangot, beosztást is kapott az udvarban. Kiemelt rangban részesítették őket. A hunoknál, majd később Magyarországon a királyt és az urakat kísérő személyzet soraiban voltak a csontkovácsok is, akiket a Tarcali-tarsolylemez viselésével is kitüntettek, megkülönböztettek.

Évszázadok során a technika finomodott illetve az emberek szikársága is már csak a múlt és már nem kell a legerősebb embernek lenni, ahhoz, hogy akár egy jobban megtermett embertársunkat is meg lehessen kezelni, átmozgatásban részesíteni. Bár a jó fizikum a hathatóság miatt elkerülhetetlen.

Népcsoportonkénti összehasonlítás, sok mozgatásban való hasonlóságot mutat. Mégis van különbség közöttük: Ezek főleg a mozgás stílusában és erősségében jelentkeznek és a hathatós ízületi kimozgatások gyakoriságában. Van, aki színpadiasságot visz bele, van, aki meridiányumeiho_02 masszázzsal vagy Trigger pontozással ötvözi. Van, aki lágyságot és bioenergiát alkalmaz.
Ilyenek pl. a Yumeiho masszázs, Tuina masszázs, Thai masszázs, Baodaoyin terápia, Kínai masszázs stb. Illetve az irányzatokban is kezdenek szétválni mostanában, mint pl. hazánkban is a Táltos masszázs, Csontrakó, Manuálterápia, Oszteopátia, Kiropraktör. De egy a közös bennük. Ugyanazon technikákat gyűjti össze és alkalmazza azokat, más-más hatékonysággal, erősséggel, összetettséggel.

A XVIII. századig teljesen elfogadott volt a csontkovácsok munkája. A modern orvoslás is kezdi felfedezni és átvenni, (néhol már törvények által kisajátítani, lásd gyógynövények esetében is), a csontkovácsolást, mint alternatívát, más-más nevet kitalálva számukra. Ezzel is learatva a népgyógyászat felett a babérokat.


csontkovacsolas_chiropractic_1083Oszteopátia:
Dr Andreww Still Amerikai orvos fejlesztette 1874-ben. Kezdetben egyszerűen csak Still-féle kezelésnek ismerték. Csak néhány évvel később nevezte el oszteopátiának. A sikeren felbuzdulva 1892-ben megalapította az „Amerikai Oszteopátia Iskolát” a Missouri állambeli Kriksville-ben.  Európán belül először Angliában, John Martin Littlejohn, Still egyik tanítványa honosította meg, a II. világháború előtt. Európa többi országában, így Magyarországon is csak néhány éve van jelen.  Név származása: Görög eredetű szóösszetétel. ”Oszteo” szó „csontot” jelent, a „pathosz” szó pedig „bántalom” vagy „fájdalom” jelentéssel bír.  Vagyis „Csontbántalom” Csontfájdalom” „Csontbetegség” jelentéssel bír. Ez az Ó-görög fogalom másképpen is értelmezhető: Csont okozta betegség. Csak orvosok gyakorolhatják. Dr. Still a csontkovácsok, sámánok, táltosok ősi módszereit átvéve fejlesztette ki a saját egységes rendszerét.

  Kiropraktör:

Palmer David Daniel Kanadai születésű ember fejlesztette ki és kezdte egységbe kovácsolni a csontkovács te220px-Daniel_David_Palmerchnikákat. A dolog pikantériája, hogy egyesek szerint a kezeléseket egy Atkinson nevű osteopátiás orvostól leste el és alakította át a technikákat. Mások szerint, és ez is tény, hogy az osteopátiás iskola már 3 éve a szomszédságukban volt, és a Dr. Still (osteopátia kitalálója), a Palmer családnál többször járt vendégségben.  Palmer fia, Ifj. Palmer Bartlett Ioshua tovább fejlesztette az apja technikáit, amiről 35 könyvet ki is adatott. Az „Amerikai Kiropraktor Egyesületet (ACA), 1971-ben hivatalosan is elismerték. Angliában 1965 óta működik Kiropraktor iskola, Bournemouth-ban. 1972-től Oxfordban is nyitottak egyet. Név eredete: Palmer egyik betege egy tiszteletes
nevezte el, szintén a Görögre hagyatkozva: „cheiro praktios” azaz „kézzel tenni”.  Így született a Chiropractic” „Chiropraxis”  „Kiropraxis” név. Orvosi, doktori végzettség nélkül is végezhető. Palmer nézete szerint a csigolyák elcsúszásából (szubluxáció) adódik mindenféle betegség. Így még az egyszerű megfázást is csontkovácsolásos eljárással kezelte.


csontkovacsolas_chiropractic_1182Manuálterápia:
Kevésbé ismert „Manuális medicina”, néven is fut. Angliában az oszteopátiából vált ki, nagyjából 1917-től néhány orvos jóvoltából. Az egyik legismertebb közülük, Dr. Mennel, akinek a nevét néhány vizsgálati fogás is fémjelzi. Manuálterápia atyának tekinthető többek között Dr. Cyriax is. A Svéd Dr. Kelgren pl. együtt alkalmazta szegment masszázzsal.  1950-tól Európában egymás után alakultak meg a manuális terápiával foglalkozó egyesületek, iskolák. Csak orvosok gyakorolhatják. Név eredete: Manuál-kézzel végezhető, kézi. Terápia-gyógykezelés. Medicina-orvosság, gyógyszer. Vagyis Kézzel gyógyító, vagy Kézi gyógykezelés.

Bármelyik elnevezést is nézzük, sajnos mindegyik a magáénak akarja tudni ezt az ősi eljárást, a csontkovácsolást. Ezzel is elbagatellizálva, hogy ők is honnan, kiktől vették az ismereteket. Pedig akármelyik iskola képviselőit is nézzük, mindegyik beszámol arról a tényről, hogy ezen gyógymódok kutatásával hogyan, miként foglalkozott. És hogy miként elemezték a népi-gyógymódokat.csontkovacsolas_chiropractic_1073
Sőt számos könyv is (így Magyar vonatkozású is) beszámol arról, hogy orvosok hogyan keresték fel Pista bácsit, Mariska nénit és a többi gyógyítót, hogy tőlük tanulva beépítsék tudományukba. Persze utána a tanulmányukban, írásaikban kihangsúlyozva, hangzatosan, hogy ezt csak ők, orvosok végezhessék. És amikor eltanulták  … ?

 Csontvaz_tancolo1